onsdag 28. mars 2012

Striper og linjer

I denne oppgaven hvor striper og linjer er tema, skulle vi legge vekt på komposisjonsprinsippene og det gylne snitt. Nedenfor ser du noen av mine resultater:
ISO - 200
Eksponeringstid - 1/200 sek
Blenderåpning - f/16
Bildet er tatt av en benk på utsiden av Barbu skole. Bildet har en tydelig komposisjon hvor linjene i benken  skaper en slags dybde innover mot midten. Det er sterkt sollys som er med på å gi ekstra kontraster med tanke på at benplaten i forgrunnen er veldig mye lysere i forhold til benkplaten og bakgrunnen helt bak, som nesten forsvinner i mørket. Jeg har redigert kontraster og cropet det i Photoshop så "striper og linjer" - tema kom mer i fokus og slik at komposisjonen i bildet ble bedre.. 


ISO - 200
Eksponeringstid - 1/200 sek
Blenderåpning - f/7.1
Dette bildet er tatt av en vegg i skolegården. Bildet er et godt eksempel på det gylne snitt. Jeg telte de mørke plankene som er av antallet 5 og ganget det med 1,62. Da fant jeg ut hvor mange hvite planker jeg måtte ha synlig for at det gylne snitt skulle bli riktig, altså 8 hvite planker. Jeg har ca 8, 5 planker synlig, så det er ikke helt nøyaktig. 
Det sterke sollyset fikk fram kontraster hvor skygge og sol kommer fram i samme vegg. Hele bildet består bare av gjentatte loddrette striper. For at bildet kun skulle bestå av striper, og det gylne snitt skulle komme fram, cropet jeg det i Photoshop. Kontraster og lys er også endret så linjene kommer klarere fram, og er til slutt redigert til sort-hvitt.


ISO - 200
Eksponeringstid - 1/200 sek
Blenderåpning - f/5.6
Bildet ovenfor er et godt eksempel på både det gylne snitt og komposisjon. Det er bilde av trær som går innover og skaper dybde i bildet. Det er også stor kontrast fra det fremste treet som er ganske opplyst av sola i forhold til de skyggebelagte, mørke trærne bak. Det lyse treet dekker litt mer en 1/3 del av bildet - altså det gylne snitt gjelder. Som de andre bildene er også dette cropet for å få fram "striper og linjer" - tema fram, og lys og kontraster er endret i Photoshop. Til slutt redigerte jeg det til sort-hvitt for det ser best ut.

Striper og linjer - temaet gjorde at jeg måtte se mye mer etter hvordan jeg skulle få fram selve stripene og linjene og ikke en gjenstand. Det var i grunn vankelig å skille. Men det var veldig spennende siden vi i tillegg skulle tenke på komposisjon og det gylne snitt. Det førte til at det faktisk ikke bare var å knipse et tilfeldig bilde av noen striper.

tirsdag 20. mars 2012

Bokomslag

Når vi var ferdig med både koldnål og dyptrykk skulle vi lage bokomslag. Jeg valgte å lage bokomslag av begge trykktypene.
Vi startet oppgaven med å velge det trykket vi ønsket å bruke i bokomslaget og tok bilde av det. Fra koldnål valgte jeg et blad-bilde i farger som jeg redigerte fra fargene gul og grønn til gul og brun. Fra dyptrykket valgte jeg katten i fargen rosa. Begge bildene ble cropet i Photoshop slik at "motivet ble bildet". Kontraster og curves ble også redigert. Når det grunnleggende var ferdig, brukte vi InDesign til å lage bokomslaget.

Dette er mitt første omslag. Jeg valgte å ha katten over hele omslaget. På baksiden hvor noe av handlingsreferatet står, valgte jeg en lyserosa bakgunn slik at den grønne skriften går an å tyde. Jeg har bevisst valgt grønn skriftfarge over alt så et fast mønster går igjen. Skrifttypen er enkel og forståelig.

 
Siden tittelen på bokomslaget er "Den rosa katten som ville bli grønn", har jeg bevisst valgt å ha fargen på skriften grønn. Det er så budskapet i tittelen skal bli mer helhetlig. Jeg ble ikke så fornøyd med bokomslaget fordi det er et bilde som er vanskelig å jobbe med og skriften på katten var uleselig uten bakgrunn. Personlig syns jeg bokomslaget ville sett bedre ut uten den rosa bakgrunnen bak på boka, men
 den må til så leseren skal kunne forstå det som er skrevet.

Siden kattebildet var så vanskelig å jobbe med, valgte jeg et bladbilde fra koldnåltrykket. Som sagt er fargene i bildet redigert fra gul og grønn til gul og brun. På denne måten blir bildet mer dramatisk og passer mer til tittelen "Forfall". Fargen hvit går igjen i detaljer, så jeg har derfor valgt å ha alle skriftfargene også i hviit - slik at fargen systematisk går igjen. For at skriften skal komme fra på forsiden har jeg her valgt brun bakgrunn som går igjen i bildet.

Fargen på baksiden er i en mørkere brunfarge, som også er hentet fra forsidebildet. Jeg er fornøy med bokomslaget, budskapet kommer tydelig fram føler jeg, skrifttypene er enkle og leselige. Jeg ser nå at jeg har glemt å skrive tittel og forfatter på ryggen. Det kommer flere versjoner av bokomslag.

onsdag 14. mars 2012

Portretter

Vi fikk i oppgave å ta portrettbilder av en person vi kjenner godt. Jeg valgte derfor å ta bilder av min venninne, Julie. Da jeg tok bildene, prøvde jeg å få fram litt seriøse følelser som viser glede. Vi skulle ha et bilde med dramatisk belysning og et spontant og naturlig. Bildene jeg valgte ut, er tatt innendørs.

ISO - 400
Blenderåpning - 4.5
Eksponeringstid - 1/60 sek
Bildet er nært og spontant til en viss grad. Jeg valgte å crope bildet slik at hun er i fullt fokus. Jeg har også økt kontrastene og redigert det i sort/hvitt i Photoshop. Da fikk bildet en større helhet og budskapet følte jeg kom bedre fram. Hun er seriøs og tenkende bak et lurt smil. Jeg er fornøyd med resultatene, men hendene tok kanskje litt mye oppmerksomhet - selvom det gjorde noe med helheten og holdningen.


ISO - 400
Blenderåpning - 5
Eksponeringstid - 1/60 sek
Dette er det beste eksemplet på et nært, spontant bilde samtidig med dramatisk belysning. Bildet viser glede! Belysningen er redigert mørkt, for det passet best og ga best resultat. Det er også cropet en del slik at Julie fyller hele bildet :-)

ISO - 400
Blenderåpning - 4.5
Eksponeringstid - 1/60 sek
Her prøvde jeg å få fram en "dramatisk" belysning. Jeg synes det ble veldig fint, men belysningen er kanskje ikke dramatisk nok. Jeg prøvde meg fram på Photoshop med mange forskjellige lysstyrker, men endte opp med å synes at dette ble mest vellykket. Før bildet ble redigert, var belysningen satt slik at hun "så mot lyset" - noe som da er forsterket. Jeg prøvde meg fram i sort/hvitt, men det ga ingen helhet i portrettet. Er fornøyd med resultatet selvom "dramatisk" belysning burde kommet bedre fram.




ISO - 400
Blenderåpning - 9
Eksponeringstid - 16 sek
Her lekte vi og prøvde oss litt fram med lang lukkertid. Vi brukte en del forsøk for å få et resultat slik vi/jeg ønsket. Jeg er fornøyd med resultatet og synes bildet ble veldig stilig. Jeg har lagt til to versjoner hvor det siste er redigert til sort/hvitt og cropet slik at den forstyrrende streken ikke er med. Jeg vet ikke hvordan jeg fjerner elementer i Photoshop enda, så det må jeg få litt hjelp til. Bildene er bra på hver sin måte, men synes det siste bildet som får objektet nærme, gir et større inntrykk og gjør portrettet mer interessant...